Eendaagse traumabehandeling

  • Home
  • Over de praktijk
  • Eendaagse traumabehandeling

Eendaagse traumabehandeling

ETB is een eendaagse behandeling voor PTSS die buiten in de natuur plaatsvindt. Na intake en indicatiestelling krijg je in één intensieve behandeldag drie verschillende vormen van behandeling om je traumaklachten aan te pakken.

Voor wie

De behandeling is geschikt voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), na één of enkele traumatische gebeurtenissen. Je hebt een verwijzing van de huisarts voor een traject in de basis GGZ en het spreekt je aan om dit buiten en op een intensieve manier aan te pakken. Als je PTSS hebt door veel of langdurige traumatische situaties of als er persoonlijkheidsproblematiek of suïcidaliteit mee heb je waarschijnlijk niet genoeg aan deze behandeling. Dan raden we je aan om een doorverwijzing naar de specialistische GGZ te vragen bij je huisarts, zodat je een uitgebreider behandeltraject kan volgen.

Voordelen

Je gaat in een dag echt de confrontatie met je trauma aan. Het is gemakkelijker om je focus op de behandeling te richten, door het intensieve karakter van de behandeldag. Door de drie therapievormen pak je het trauma van verschillende kanten aan. De gebruikte behandelmethoden zijn bewezen effectief.  Clienten  geven aan dat de natuurlijke omgeving hen helpt om emoties te reguleren. De tijdsinvestering van de eendaagse traumabehandeling (ETB) is hetzelfde als van een reguliere traumabehandeling, die veelal over een periode van 8-12 weken aangeboden wordt. Voordeel van de ETB is dat het tijdsbestek veel korter is (gemiddeld 3-5 weken).

Hoe

Je wordt aangemeld bij de praktijk van een van de psychologen die aangesloten is bij Psychologencollectief Buitengewoon. Deze psycholoog wordt jouw regiebehandelaar en bij deze psycholoog doe je de intake. Samen besluiten jullie tijdens deze intake of de ETB voor jou de beste methode is. Hierna ontvang je een informatiefolder over de behandeldag en krijg je de benodigde praktische informatie over de datum, tijd en locatie. Op de behandeldag word je in de ochtend door een van de behandelaren ontvangen. Daarna volg je drie behandelblokken: EMDR, lichaamsgerichte therapie en imaginaire exposure, gecombineerd met exposure in vivo. Ieder blok duurt ongeveer 90 minuten en elk blok wordt door een andere therapeut gegeven. Tussen elk blok heb je pauze.Aan het eind van de dag is er contact met je regiebehandelaar. Met je regiebehandelaar plan je nog enkele boostersessies (maximaal 5), om je verwerkingsproces voort te zetten en terugval te voorkomen.